Tuesday, May 26, 2015

Primul ajutor pentru copilul foarte mic


In cateva zile intru in trimestrul trei de sarcina si, odata cu "ultima suta de metri" a celor noua luni, simt nevoia acuta de a ma pregati nu doar cu toate acele detalii dragalase ce tin de bebeluseala (hainute, patut, etc), dar pentru eventualele si nedoritele situatii in care bebelusul meu ar putea avea nevoie urgenta de prim ajutor.

Am participat acum doua saptamani, la invitatia Anei Nicolescu de la Mamica Urbana, la o demonstratie de prim ajutor sustinut de catre Andreea Manea de la fundatia Promama, una foarte binevenita, avand in vedere ca, oricat de optimist ai fi, nimic nu te pregateste pentru imprevizibil, si aici nu ma refer la cine stie ce tragedii, ci la "simple" accidente casnice, inecatul cu lapte sau alimente, care se pot solda cu urmari foarte grave.

Va veti intreba, probabil, ce o fi atat de diferit in ceea ce priveste acordarea primului ajutor la bebelusi, dar raspunsul este evident, discutam, totusi, de o anatomie si o masa corporala diferite, reduse fata de cele ale unui adult, asadar si procedura Heimlich trebuie adaptata unui trup atat de mic.

Daca in cazul nou-nascutilor, procedura Heimlich presupune aplicarea de presiune cu doua degete pe spate, intre omoplati , alternativ cu compresia sternului tot cu doua degete, in serii de cate 5 repetari, bebelusilor de peste 6 luni li se va aplica metoda Heimlich standard , prin "imbratisare". Veti intelege mai multe daca veti cauta pe youtube, demonstratii sunt multe.

Ce este important de retinut este ca bebelusii nu au reactii "vocale" in cazul inecului sau al sufocarii, de acee e important sa reactionati rapid si, dupa trei serii de compresie si Heimlich fara rezultat, sa apelati 112, confirmand operatorului starea copilului : respira/nu respira, este constient/cianotic,reactioneaza la stimuli durerosi (ciupituri usoare) etc. In cazul inconstientei, pana la sosirea ambulantei, este necesarea aplicarea respiratiei gura la gura +nas , alternata cu compresii asupra sternului, in serii de cate 30 de compresii la o respiratie.

Daca informatiile vi se par extrem de stiintifice, ati fi trebuit sa ma vedeti luand notite frenetic, partial ingrozita de gandul ca as putea ajunge in situatia asta, partial incercand sa ma scuz pentru ca stiu ca n-as rabda si as suna la 112 imediat :D (mama panicarda, much? :D )


Evenimentul despre care va spun a fost sustinut de catre Biogenis, una din putinele banci de celule stem acreditate de catre Agenţia Naţională de Transplant (pe site-ul acestora putand , dealtfel, verifica acreditarile si certificarile bancii de celule stem cu care va aflati in discutii)  , asa ca am profitat pentru a-mi lamuri cateva dubii in ceea ce priveste recoltarea de celule stem si utilitatea acestora in cazul aparitiei unei nevoi reale in tratarea copilului meu. Recunosc ca inca analizam posibilitatea aceasta si, desi costurile nu sunt deloc mici, cand vine vorba de sanatatea copilului meu recunosc ca ma intereseaza cum si cat de eficient o voi putea ajuta pe bebe Anna, daca va fi vreodata nevoie (Doamne fereste!).

Daca aveti intrebari punctuale pentru echipa Biogenis, le puteti adresa pe site-ul lor, ce va pot spune este ce m-a interesat pe mine in mod deosebit , si anume:

- compatibilitatea intre frati este de 25% , in cazul in care se pune in discutie folosirea unuia dintre frati ca donator
- la Institutul de hematologie din Bucuresti costurile unor analize de compatibilitate adn (mama - copil, tata- copil, etc) sunt de 90eur cu trimitere de la medicul de familie
- in functie de momentul la care se folosesc celulele stem recoltate, este posibila si probabil, indraznesc sa adaug, obtinerea de celule suplimentare de la alti donatori, fiind nevoie de adaptarea la greutatea copilului, tipul de afectiune si planul de tratament, ca in oricare alt caz medical. Asta imi confirma preocuparea ca, din pacate, celulele recoltate la nastere nu vor acoperi , in multe dintre cazuri, nevoile totale de transplantare/tratament ale copilului, dar reprezinta un "punct de plecare" bun - ergo si dubiile mele.

Recunosc ca inca nu am luat o decizie in privinta bebelusului nostru, de aceea va incurajez si pe voi sa cautati a va lamuri orice dubiu inainte de a lua o hotarare ce ar putea impacta sanatatea propriului bebelus, pe mine una aceasta responsabilitate ma copleseste.

Pana atunci, accesati site-ul Biogenis, au un concurs dragut luna aceasta si puteti castiga o camera mobilata pentru bebe sau, daca doriti, inca va mai puteti inscrie la Cursul gratuit de Puericultura "Scoala mamei" pe care il sustin in week-end, taticii vor primi si atestatul acela buclucas si, daca veniti, ne vom si intalni acolo :D

No comments:

Post a Comment